joi, 14 august 2008

Batatorul de covoare - simbolul gospodinei de la bloc


Va mai aduceti aminte ce spuneati parintilor cu ani in urma cand ieseati afara?"... stau pe la batator (bara) , cu copii".
Stiu generatii intregi care au crescut in jurul acestor "monumente" ce defineau teritoriul unui bloc sau altul. De ce teritoriu? pai ati uitat cand iesea cate o vecina cu parul pe geam, plin de bigudiuri, racnind "' plecati ma la blocul vostru, ce voi nu aveti bara?!?".
Bara de batut covoare era astfel loc de joaca pentru cei mici, barna de gimnastica pentru fete si poarta de fotbal pentru baieti. Era loc de agatat (asta pentru adolescenti) sau la adapostul intunericului, pentru alte lucruri ... fiecare cu imaginatia lui.

Dar pe langa astea era simbolul curateniei in apartamentele meschine din prefabricate.
Duminica dimineata (Sambata se lucra) vedeai barbatii cu minim doua covoare pe umar (covoare... cu modele) indreptandu-se catre batator, urmati indeaproape de doamne ce aveau un lighean, batatorul, o perie de pastic si eventual o sticla de otet.
Ce faceau cu ele si care era fluxul desfasurarii actiunii este neimportant aici.
Urmand acelasi model, de Craciun, de Paste, primavara, toamna, la petreceri / vizite, toti locatarii se randuiau la bara... sa bata covorul.

Ei dar ce te faci, anii au trecut , copii nu se mai joaca la bara, ori stau pe mess ori se duc la mall.
Adolescentii se duc in club la agatat si in bai pentru... stiti voi.
Metodele de facut curatenie s-au modificat si ele. Daca nu chemi pe cineva sa iti faca curat si nu iti mai bati tu capul, au aparut aspiratoare performante iar la covoare, oricum, foarte multa lume a renuntat.
Dar ce ne facem, mai nou dispar si batatoarele, gata, primaria le-a scos...

Si parca imi si aud vecina ce m-a determinat sa scriu acest post "... ce ne facem mama, ai vazut ca au scos si batatorul ca sa puna banci..."

Niciun comentariu: