joi, 1 noiembrie 2018

Trecerea de la flirt la hartuire sexuala - care este portretul celui care agreseaza

In ultimele zile subiectul hartuirii sexuale este analizat din toate punctele de vedere in intreaga lume, dupa aparitia celebrului caz de la Hollywood.
Am stat de vorba cu psihologul clinician si psihoterapeutul adlerian George Chiriacescu si am incercat sa clarificam care este punctul din care se poate vorbi despre hartuire sexuala, dar si care este portretul robot al celor care agreseaza.

"Exista o diferenta legata de definirea personala sau la nivelul bunului simt comun, despre ce inseamna hartuire sexuala si ce se regaseste, de exemplu in codul penal, unde se face referire la existenta repetitiei actului si este legata de solicitarea unor favoruri de ordin sexual drept conditie pentru alte beneficii.

Practic, chiar daca a existat un singur eveniment, iar el s-a produs intre oameni care nu se cunosc, in locuri care pot fi publice si nu implica conditionarea unui beneficiu ulterior, el poate fi perceput de individ ca fiind hartuire", a declarat psihologul pentru Ziare.com.

In multe cazuri, cei care hartuiesc se ascund in spatele unui flirt, acesta fiind un alt aspect pe care il lamureste specialistul.

"Si aici este vorba tot de definitia personala. Sunt indivizi, femei sau barbati, care isi doresc sa fie abordate mai 'dur', 'mai pe fata' si, evident, cele care dispretuiesc acest tip de comportament. Probabil diferenta este data de modul in care il percepi pe cel care vine cu aceste avansuri, plus faptul de a te pune pe un picior de inferioritate, de te simti rusinat sau chiar in pericol.

Ce este de retinut este faptul ca si acele persoane care sunt adeptele unui comportament mai fara perdea, daca sunt abordate de persoane care le repugna, se pot simti la fel de hartuite.

In general, sentimentul de a fi hartuit este dat de o serie de emotii negative, de depreciere si injosire, eventual, spaima resimtite de un individ in urma unor avansuri cu tenta sexuala, verbale, fizice sau atitudinale", a punctat George Chiriacescu.

Evenimentele de la Hollywood au dus la crearea campaniei #metoo, un hashtag folosit de femeile care au povestit cum au fost hartuite sau abuzate. Pe langa oamenii care le-au sustinut pe acestea au existat si persoane care s-au intrebat de ce au ales sa taca pana in acest moment.

"Frica si rusinea sunt cel mai des intalnite justificari. Iar pe langa acestea sunt si acele opinii, explicite sau nu, ca ceea ce li se intampla este ceva normal si poate chiar sa se astepte la asa ceva. Din pacate, tipul acesta de ganduri vin dintr-o atitudine fata de femei care a fost perpetuata pana de foarte curand in toata Europa, iar la noi inca exista explicit in foarte multe medii sociale", considera specialistul.

Am discutat cu psihologul despre cum este afectata o femeie care are parte, multa vreme, de hartuire sexuala la locul de munca.

"Stima de sine are la baza un sentiment de valoare personala care este dat si de modul in care te percep cei din jur. Desigur, este foarte important ca aceasta sa nu se bazeze exclusiv pe acest lucru, dar nu se poate ignora impactul pe care il are asupra individului. Starile neplacute, in functie de stilul persoanei, de felul si intensitatea atitudinilor care ranesc, pot varia de la stari de nervi sau tristete, pana la depresii majore, atacuri de panica, alte tulburari somatoforme, manifestari excesive ale furiei, consum de alcool sau alte substante, tulburari de ordin alimentar", a sustinut George Chiriacescu.

Despre cei care hartuiesc sexual, specialistul spune ca pe langa cei cu anumite tulburari de personalitate, gen borderline, antisociala, narcisica, unde trasaturile unei persoane ce poate sa hartuiasca sunt evidente, predispusi la acest timp de comportament sunt toti cei care nu au dezvoltat empatia fata de cei din jur sau aceasta este foarte limitata la anumite persoane sau grupuri.

"Ce este important de subliniat este ca cei ce hartuiesc femei au fost la randul lor crescuti si educati de alte femei, care poate si ele au fost hartuite si umilite la randul lor, iar acestea nu au reactionat. Astfel, acestia au perceput ca fiind normal un asemenea comportament.

Mitul barbatului puternic care ia ce isi doreste, cand iti doreste, nu cere, nu se milogeste, care nu se lasa impresionat de nimic, se regaseste foarte viu si este foarte valorizat. Desigur, aceasta atitudine pusa in aplicare fara limite, poate duce si la asa ceva.

Paradoxal, fiecare hartuitor are minim o femeie in jurul lui pe care o fereste si apara de altii asemenea lui (mama, fiica, sora), dar nu vede legaturi de cauzalitate intre aceste comportamente sau similitudini si nici nu devine empatic cu restul femeilor din viata lui", a continuat acesta.

Inclusiv in Romania reactiile au fost foarte puternice referitor la aceasta campanie, fiind multe persoane, chiar publice, care au vorbit despre hartuirea sexuala.

"Romanii au o relatie 'buna' cu abuzurile de orice fel. Exista o asteptare generala ca cei mai puternici sa ii umileasca pe cei slabi. Vocile care se ridica acum, femeile care au inceput sa isi ia apararea sunt doar un semn al normalizarii, dar mai este foarte mult pana la a deveni o regula de educatie in familie. La noi a fi pus la locul tau, a accepta ca nu ai drepturi daca faci parte dintr-un grup social sau apartii unui anumit sex sunt lucruri invatate de mic acasa, in familie, in comunitate.

Este important ca acest lant sa se rupa, educatia in cadrul familiei trebuie sa aiba la baza principii precum: colaborarea, intelegerea empatica a celui de langa tine si interesul si grija fata de comunitate", a concluzionat specialistul


George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian
Lucreaza in practica privata in Bucuresti, oferind psihoterapie si consiliere adolescentilor si adultilor, pe teme ce tin de spectrul clinic (depresii, stari anxioase, atacuri de panica, OCD), dar si pentru evenimente curente de viata (doliu, divort, pierderea locului de munca, aparitia unui nou membru in familie). (www.animaetanimus.ro