miercuri, 2 aprilie 2008

Mascatii aresteaza anarhisti, presa face valuri, summit-ul continua

De luni, toata lumea sta cu ochii pe canalele de informatii pentru a afla ce e cu summit-ul NATO de la Bucuresti.
Eviden
t, toata lumea este nemultumita de restrictiile din traffic, dar, culmea, exista si aspecte pozitive. Primul, ar fi rapiditatea cu care s-a facut curat in Bucuresti, nu credeam ca se poate mobiliza toata armata de maturatori ai Bucurestiului sa si faca ceva in afara de a duce pungile cu matura din stanga in dreapta.
Un al doilea ar fi ca, de doua zile, se poate circula, asta cel putin pe unde am avut eu treaba.
Din punct de vedere politic, se dicuta daca nu s-a facut jocul Rusiei in decizile luate sau daca oficialii romani nu au adoptat o pozitie umila in fata deciziilor Statelor Unite.
Dar un subiect asupra caruia o sa staruiesc putin este reactia fortelor de ordine la cele intamplate in aceste zile.
Toate masurile de securitate au fost considerate exaggerate, iar reactia autoritatilor la posibila manifestatie a organizatiilor antinato reprimata cu o violenta iesita din comun.
Dar sa nu uitam un lucru: la noi, ca orice tara mica ce prinde un asemenea eveniment, face pe dracu in patru pentru imagine, fiecare cat il duce capul.
Astfel, masuri exagerate de securitate era normal sa fie luate pentru a demonstra ca suntem in stare sa ii tinem in viata pe oficialii ce ne vizitau; si mai exista si varianta ca inexistenta lor si tratarea prea usoara, ar fi favorizat cine stie ce nenorocire pentru care Romania sigur nu este pregatita.
Inca in Bucuresti nu ne este frica de fiecare cutie de la colt de strada (ieri pirotehnistii au dezamorsat o punga de gunoi, asa ca intelegeti ce va spun) sau de "dubios" mai negru si cu fes pe cap. Nu vreau sa ma gandesc cum ar fi daca ar exista un atentat in Bucuresti, un oras in care daca se aude o pocnitura sau bufnitura,oamenii, in loc sa is ivada de ale lor sau chiar sa se fereasca, dau buluc sa vada ei ce este acolo.
Apoi, un grup de 50 de "anarhisti" a fost ridicat de mascati ,inghesuiti pe la coaste si dusi la amprentare. Declaratii peste declaratii, unul cu ochii vineti (daca era vina jandarmilor sau nu, asta nu putem stii sigur) si, mai nou, un oficial liberal ce a dat cu mucii in fasole , declarand ca mai bine faci o nedreptate mica decat o dezordine mare... daca ai putin creier, nu faci asemenea declaratie, nici daca esti sigur ca ai dreptate.
Pai, sa le luam pe rand: "anarhistii", la cum aratau la televizor, cam aveau fete de papagali, dar se pare ca nu erau asa un grup ad hoc de nemultumiti.Oamenii venisera chititi pe treaba, fiind versati in luptele de strada cu autoritatile si la alte intruniri de prin Europa ( vezi cazul moldoveanului busit, asta probabil s-a plictist de bastoanele celor de la Chisinau si mai vrea si de prin alte locuri).
Tot pentru imagine, mascatii au venit cu alte "hainute" (nu vezi la meciurile de fotbal asa ceva), si i-au adunat mai cu palma, mai cu bastoanele, pe baieti in caminoane. Alta miscare facuta pentru imagine, omenirea trebuia sa priceapa ca pe la noi nu se permit figuri in cap nici macar "anarhistilor".
Evident, presa a luat foc, ce subiect delicios, asa ca declaratiile au inceput sa curga: ca suntem tot comunisti, ca nu se respecta constitutia... si multe asemenea.
Oamenii politici au inceput sa manince si ei bors, doar acum se poate aduna capital electoral cu camionul daca iti joci cartea corect.

In continuare, o sa va pun cateva imagini de la alte intruniri NATO sau G8 si sa vedeti acolo ce pasnici sunt demostrantiile si ce bland se ocupa de ei fortele de ordine.Niciun comentariu: