miercuri, 5 martie 2008

S-a adoptat votul uninominal


Dupa indelungi discutii televizate, in presa scrisa, teorii pro si contra plus un referendum, avem vot uninominal .
Evident PRM-ul a anuntat ca va ataca noua lege la Curtea Constitutionala.
Pentru cei ce doresc detalii despre votul uninominal:
"Potrivit noilor prevederi, pentru organizarea alegerilor se vor constitui circumscripţii electorale la nivelul celor 41 de judeţe, o circumscripţie în Bucureşti şi una în străinătate. În cadrul fiecăreia din cele 43 de circumscripţii electorale se vor constitui colegii uninominale stabilite prin hotărâre de Guvern, pe baza normei de reprezentare, respectiv un deputat la 70.000 de locuitori şi un senator la 160.000 de locuitori. Alegătorul va trebui să pună ştampila pe un singur candidat şi în cadrul unui colegiu va fi ales un singur candidat. După ce vor fi declaraţi câştigători cei aflaţi pe prima poziţie, restul mandatelor se vor redistribui proporţional cu procentele obţinute de fiecare partid sau alianţă."
Sursa InfoPortal/Jurnalul National .
Desigur ne dorim cu totii, ca in urma votului uninominal sa avem un parlament cu omeni care chiar fac politica si legi si se implica, nu doar dorm pe scaunele.
Ne dorim sa nu mai avem prosti, nebuni, oameni interesati, mafioti si cripto comunisti.
Eu unul nu cred ca se va schimba ceva , atat timp cat pe listele ce va urma sa le votam se vor gasi aceeasi oameni , pe care ii avem si acum, chiar daca nu stim cum ii cheama.
Responzabilizarea acestora tocmai prin faptul ca nu sunt ascunsi pe o lista , nu este un subiect interesant pentru romani , in general, lozinca "cel mai bine se copiaza in prima banca" fiind stiuta si aplicata de majoritatea.
Dar despre cum suntem noi si ca pana la urma avem ceea ce meritam, intr-un post viitor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sincer nici eu nu cred ca se va schimba ceva odata cu votul uninominal, insa macar vom stii macar numele celui care vom vrea sa il votam, nu o lista lunga de nume de care nu avem habar.
Oricum in tara asta va mai dura foarte mult mult timp pana se va schimba ceva in bine

Unknown spunea...

Nu se va schimba nimic, o data cu votul nominal. Vor apare baronii locali. Pana acum votam o turma de hoti, acum votam un conducator al turmei. Oricum botatul tot bogat si saracul tot sarac