joi, 28 februarie 2008

Romania de la comunism la ultraortodoxie.


Pana in ‘ 89, teoria creationista practic nu exista in scoala romaneasca, lasandu-i-se loc teoriei lui Darwin sa lumineze mintile dornice de invatatura.
Lumea nu uita totusi de Dumnezeu si nici nu am devenit o tara de atei si totusi se pare ca acum am devenit o tara de tampiti care isi gaseste controverse din orice motiv doar ceea ce este cu adevarat importat sa fie lasat “pentru mai tarziu”.
Am apucat sa scriu despre acest subiect dupa ce acum cateva zile am tot vazut in presa o discutie pe acesta tema.

In 2006 (eu acum am aflat), s-a scos din programa scolara teoria evolutionista si tema “Dumnezeu” din manualul de filosofiel; motivul de la acea data nu il cunosc, asa ca nu comentam nimic pe acest lucru.
Acum un ONG cere ca acestea sa fie reintroduse in programa scolara. In tot acest timp, Biserica Ortodoxa cere ca religia sa devina materie obligatorie.
Ei, dar sa stam putin stramb si sa judecam drept, acum asta este problema de baza a invatamantului romanesc, ca termina liceul pusti ce nu stiu sa vorbeasca romaneste corect, ca se bat in scoli, in timpul orelor ( asta se intampla si inainte) si se falesc apoi publicand pe net filmele facute cu telefoanele mobile?
Ca profesorii, de lehamite din cauza salariilor si a lipsei de autoritate in fata elevilor, vand examenele sau chiulesc ei insisi de la ore?
Ca, daca inainte cu cativa ani, inca se fumau in toalete tigari obisnuite, acum copiii de liceu se drogheaza, iar asa-zisii paznici, ce acum se gasesc in aproape fiecare scoala, stau sa agate elevele in loc sa vada de micile talharii ce se pe trec pe la colturile scolii?

Oameni buni, treziti-va o data.
Este loc sa sa faca si religie in scoli si sa se invete si teoria darwinista. Oricum, de invatat o sa o faca cei ce sunt in stare sa citesca doua randuri, iar poate un pic de religie ii va invata si pe copii ceva despre valorile morale pe care ar trebui sa le urmeze (oricum, familia si societatea nu ii invata nimic in afara de “lovele, dusmani, bulaneala, distractie frate si sa se descurce “cum pot” ca viata si asa este de cacat”).
M-am ferit sa intru in invatamant tocmai din cauza jegului care se regasste in scoli si in tot sistemul educational romanesc, cu legi proaste sau aplicate prost, cu programe scolare care au ca scop crearea unor personalitati enciclopedice, dar care au ca rezultat scoaterea pe banda a analfabetilor cu diploma, de profesori blazati sau, mai rau, prosti care nici macar materia predata nu o stapanesc cum trebuie; cat depre metode pedagogice sau vocatie nici nu se pune problema.

Acum va intreb pe voi, cei care v-ati pierdut cateva minute citind acest post, credeti ca o sa avem in urmatorii 20 de ani un sistem educational care chiar va pregati oameni pentru viata?

3 comentarii:

Unknown spunea...

In Romania nu merge nimic. "Tara arde si baba se cheaptana". Ei sunt preocupati de introducerea religiei in scoli, inloc sa combata violenta si infractionalitatea. Generatiile prezente si cele viitoare oricum au o gandire si o viziune mult mai libertina. Nu cred ca odata cu religia in scoli, se vor rezolva problemele. Copiii din ziua de azi nu mai au copilaria care au avut-o parintii nostri, sau noi. Eu avand usor peste 20 de ani.

Anonim spunea...

George, multi inca nu au realizat un lucru important, si anume: starea in care se afla acum Romania se datoreaza faptului ca in sistemul de invatamant nu s-a investit mai nimic dupa revolutie pentru ca am avut "alte prioritati", si uite unde am ajuns. Trebuia investit cel mai mult in sistemul de invatamant, imediat dupa revolutie, pentru ca de acolo au venit viitorii conducatori ai acestei tari, care stii si vezi si tu cum sant.
Ce sa invete un copil in scoala, ca in ultimii ani au fost nu mai stiu cate manuale alternative, nu mai stiu cate variante de examen, pactic i-au zapacit pe bietii elevi, sa nu mai vorbim de parintii lor. Deasemenea scoala in general (spun in general pentru ca mai sunt si cateva scoli bune) este locul unde inveti cel mai bine sa dai spaga, sa strangi bani pentru fondul clasei si sa-ti cumperi manuale desi invatamantul este gratuit.
Ai spus 20 de ani......esti foarte optimist,poate numai fortati de UE sa facem acest lucru, desi ma indoiesc ca pe ce-i de acolo ai intereseaza prea mult de noi.....sunt mai interesati sa ne foloseasca ca piata de desfacere. In concluzie....eu zic ca nu 20 de ani...in ritmul actual 1220 de ani.

Anonim spunea...

Ti-as mai propune o tema de discutie pe aceeasi linie, si anume: "Ce valoare are o diploma obtinuta in Romania", asta in conditiile in care se invata asa cum se invata iar diplomele se obtin...stim cu totii cum. Personal am intalnit oameni cu "n" diplome in IT si care nu stiau sa defineasca un tabel in Excel.....