miercuri, 26 decembrie 2007

Romanii si fraudele online

O stire vazuta azi la tv si apoi citita pe tehnopol mi-a adus aminte de o carte citita in anul trei de facultate "Psihologia poporului roman" de Radulescu Motru.
Partial m-a amuzat, cred ca suntem singurul popor care cum gaseste o modalitate noua de a intra in legarura cu alti oameni incep sa o foloseasca pentru furt.
La inceputul anilor '90 am reusit sa ii invatam pe nemti ca magazinele trebuie sa aiba sisteme de securitate la intrare, apoi pe francezi sa isi fereasca mai abitir ca inainte portofelele in metrou sau la promenada pe Champs Elysées . Acum am ingrozit Italia si mai nou (*sau mai vechi) romanii fura pe internet...
Se fraudeaza licitatii pe ebay, se fura coduri de carduri, se incerca cumparaturi cu carduri false din magazinele online romanesti... mai exact se fura (sau se incearca) ca in codru. Pare ca cei 50 de ani de comunism atat a putut insera in capetele romaniilor, ca daca vor sa se descurce in viata trebuie sa fure. "A te descurca" a ajuns la rang de arta .
Pe nimic nu se pune mai mult pret decat pe foloase provenite din orice altceva decat munca cinstita. Ba chiar au aparut si anecdote ."Daca vrei sai ai bani nu pierde timpul cu un servici" (cine se se ocupa si de interviurile de angajare poate observa tipul asta de atitudinea la peste 60% din candidati).
Cei de la eBay au trimis experti pentru a pune capat fraudei sau cel putint pentru a ajuta autoritatile sincer le doresc succes, din pacate nu a am nici un fel de incredere ca ar putea rezolva ceva.
Toate astea imi provoaca o scarba profunda si un singur lucru stau sa ma intreb oare se va educa si civliza vreodatata poporul asta??

2 comentarii:

Sorin spunea...

Romania este o tara saraca. Romanul s-a saturat de saracie si de furtisaguri. Se gandeste ca a fost furat atatia ani si ca acum e randul romanilor sa fure. Un proverb romanesc zice aasa "Romanul s-a nascut hot si poet"

T. Bogdan spunea...

Romania nu este nici pe departe o tara saraca! Din contra, cele mai noi masini, cele mai de fite telefoane le vei gasi la noi! Asta denota o slaba educatie in randul oamenilor, si o provenienta mai mult decat suspecta a banilor pe care ai arunca pe toate prostiile, asa cum spunea si George: "Pe nimic nu se pune mai mult pret decat pe foloase provenite din orice altceva decat munca cinstita".
Atunci cand muncesti pe bune pentru banii pe care ai castigi, te gandesti de 2 ori pana sa-i arunci pe toate fitele.....oricum va trece mult pana la educarea acestei natii, din pacate, iar noi nu putem decat sa traim suportand asta! Aaaaa....sa nu uit, mai avem o posibilitate: sa emigram in Canada si sa-i lasam sa se fure singuri unul pe altul, hot pe hot!