marți, 29 noiembrie 2016

Ar trebui ca parintii sa recompenseze cu bani notele copiilor?

Multi parinti recompenseaza notele bune primite de copii cu bani, considerand ca asa ii stimuleaza sa invete bine si pe viitor. Sa fie bine, sa fie rau?
Ziare.com a stat de vorba cu George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro), iar opinia acestuia este ca practica e una gresita.

"Este o practica de impulsionare si motivare atat de comuna, incat ar parea ciudat sa spui ca nu este benefica. Si totusi nu este deloc bine sa o folosim", explica psihologul.

Daca pe termen scurt rezultatele pot fi benefice, pe termen lung lucrurile stau cu totul altfel, pentru ca se pot trage concluzii gresite depre rolul scolii si al recompenselor materiale, atrage atentia George Chriacescu.

"Pe langa faptul ca recompensa in bani nu are cum sa fie consecinta naturala a invatatului sau performantei in invatatura (nu vorbim aici despre bursele de merit), interesul copilului este deturnat de la scopul real al scolarizarii", afirma psihologul.

Mai mult, parintele va intra intr-o cursa a recompenselor, care, daca nu este sustinuta financiar, va provoca multe tensiuni in cadrul relatiei cu copilul si, in final, o deteriorare a acesteia.

"Este excelent ca, dupa perioade de efort sustinut, incununate de succes, copiii sa fie recompensati cu timp de relaxare, vacante, excursii", explica psihologul, afirmand insa ca nu e cazul ca fiecare nota de 9 si 10 sa devina un motiv de a primi bani.

"Nota este o recompensa in sine. Exista foarte multe discutii despre sistemul de evaluare, despre cat de subiectiv este, si, poate, in anumite cazuri, cat de puternic influentat de catre personalitatea profesorului, dar asta nu face ca nota sa aiba alt inteles", mai explica George Chiriacescu.

Mai exista un pericol, avertizeaza psihologul: copilul sa incerce sa ia note cat mai mari pentru banii primiti, fara sa incerce sa si inteleaga sau sa ii placa ce invata. In asemenea situatii, informatiile vor fi uitate foarte repede, iar procesul de invatare nu fi unul consistent.

Sursa aici.